05 nov 2018 Nederlandse machinebouw vaker actief in het buitenland
‘Nederlandse machinebouw vaker actief in het buitenland’
De Nederlandse markt is inmiddels niet meer de hoofdzaak voor de Nederlandse machinebouwers. STYLE CNC Machines levert al sinds 1991 internationaal en Hembrug geeft aan nog maar vijf tot tien procent van de omzet uit Nederland te halen. Maar hoe concurreer je eigenlijk met het buitenland en waar liggen de uitdagingen bij het internationaal ondernemerschap?
“Wij concurreren met onze innovatieve software. De software is uniek in de wereld”, vertelt ing. Bastiaan Clement, directeur bij STYLE CNC Machines. Het bedrijf met zijn hoofdkantoor in Bunschoten-Spakenburg is gespecialiseerd in het ontwikkelen, bouwen en onderhouden van CNC gestuurde draai- en freesbanken. “We leveren inmiddels al 27 jaar internationaal en hebben nu drie verkoopvestigingen in België, Tsjechië en Polen met twee tot zeven medewerkers. Verder hebben we ook één verkoopmedewerker in München, Duitsland”, aldus Clement. De draai- en freesbanken zelf worden echter nog steeds gefabriceerd in Nederland. “Onze machines zijn ‘made in Holland’ en dat waardeert de klant ook. Het staat voor goede kwaliteit waar we trots op zijn en dat willen we ook uitstralen.”
Doordat de machines in Nederland worden vervaardigd en er geen gebruik wordt gemaakt van goedkope onderdelen uit bijvoorbeeld China, ligt de prijs van deze machines wel hoger in vergelijking met andere landen. “Prijstechnisch kunnen we misschien niet concurreren, maar dit compenseren wij met onze service. Wij komen onze afspraken altijd na en zijn hierbij eerlijk. Als iets niet kan, dan kan het niet en dat moet je dan ook tegen de klant zeggen. Verder is het van belang dat het duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is als iets anders loopt dan gepland en dat die verantwoordelijkheid ook genomen wordt. Dat stukje service dat wij bieden geeft je internationaal net die voorsprongen die je nodig hebt.”
Bastiaan Clement, Managing Director STYLE CNC Machines
Identieke klanten
Ondanks dat STYLE CNC Machines door internationaal te leveren automatisch te maken krijgt met cultuurverschillen en andere uitdagingen, zijn de klanten volgens Clement in elk land identiek. “Wij leveren aan bedrijven die onze machines inzetten voor de productie van enkelstuks en kleine series. De uitdaging blijft echter wel om de juiste klanten te vinden. In Polen bijvoorbeeld hebben veel bedrijven geen eigen website. Daarnaast zitten we ook nog met een taalbarrière.” STYLE CNC Machines werkt om deze reden samen met lokale mensen, die het bedrijf met de juiste mensen in contact kunnen brengen en eventueel als tolk kunnen optreden.
Naast cultuurverschillen zijn er ook nog uitdagingen op het gebied van invoerrechten en andere administratieve processen. “Verder kost het ook gewoon veel tijd. Reizen is dan misschien wel makkelijker geworden, maar je moet er wel heen.”
Om internationaal te ondernemen moet je een lange adem hebben volgens Clement. Het devies luidt dan ook om vooral gewoon door te gaan, niet bang te zijn en de potentie gelijk in te schatten. “Daarnaast moet je het product zoveel mogelijk demonstreren. Klanten willen de draai- en freesbank gewoon zien. Om deze reden staan wij veel op beurzen en besteden wij veel tijd aan (online) marketing en social media.” STYLE CNC Machines stond dit jaar op de TechniShow waar het bedrijf de award Made in Benelux 2018 binnensleepte.
Eenvoudige software
Om internationaal mee te blijven doen is het van belang om mee te gaan in de technische trends op machinegebied. “Momenteel is het smart maken van machines binnen elke industrie de trend. Je wilt een machine uitlezen op afstand en eventueel onderhoud van tevoren zien aankomen. Ook ons bedrijf is hiermee bezig, maar hierbij hebben wij te maken met verschillende veiligheidsaspecten. Het van afstand aanzetten van de machine kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren. We werken momenteel aan een Windows be- sturing zoals teamviewer”, vertelt Clement. Ook bij het softwaresysteem van STYLE CNC Machines is ruimte voor verbetering. “Ons besturingssysteem is uniek. Niemand in het buitenland kent de STYLE besturing nog, maar deze software maakt het programmeren van de draai- en freesmachines eenvoudig. Op deze manier is het makkelijker om meer mensen in de bedrijven sneller op te leiden om met de machines te werken en spelen we in op het te- kort aan goed geschoold technisch personeel. Onze klanten worden hierdoor veel minder afhankelijk van dat moeilijk te vinden goed geschoold technisch personeel.” Ondanks dat de software nu al goed werkt kan dit altijd simpeler, duidelijker en efficiënter. Clement: “Zo heb je het doorklikken van menu’s. Nu zijn dit nog drie stappen, maar dit kan eventueel teruggebracht worden naar één stap.”
Nieuw hoofdkantoor
Het tekort aan goed geschoold technisch personeel is iets waar het bedrijf zelf wat minder mee te maken heeft. “We hebben in juni vijf nieuwe mensen kunnen aannemen en in juli weer twee. Personeel is de kracht van het bedrijf en we proberen het zo leuk en interessant mogelijk te maken voor onze werknemers, zodat zij aan vrienden en bekenden vertellen hoe het is om hier te werken. Ons bedrijf groeit. Inmiddels zijn we ook bezig met uitbreidingsplannen en nemen we naar alle waarschijnlijkheid eind 2019 onze intrek in een nieuw hoofdkantoor aan de rand van het dorp.” Het nieuwe hoofdkantoor is tweeënhalf keer zo groot als de oude locatie en krijgt een oppervlakte van 6000 m2. Daarnaast komt er nog een Experience Center van 350 m2. “Het nieuwe hoofdgebouw wordt het aanzicht van het dorp.” Naast een nieuw hoofdkantoor zijn er ook plannen om in 2020 uit te breiden naar de VS. “Hierbij is HAAS onze grootste concurrent, maar voor bedrijven met productie van enkelstuks en kleine series zijn wij wel een goed alternatief ”, zegt Clement.
CECIMO
Vanuit zijn functie bij STYLE CNC Machines is Clement één van de Nederlandse afgevaardigden voor CECIMO, een Europees samenwerkingsgenootschap op het gebied van werktuigmachinebouw. Clement: “In Europa zijn we heel sterk op dit gebied en het is dan ook van belang dat we samenwerken zodat de werktuigmachinebouwindustrie verder kan groeien. De tweede Nederlandse afgevaardigde is Robert Nefkens, directeur-eigenaar bij Hembrug. Dit bedrijf heeft zich in 1972 afgesplitst van het staatsbedrijf Artillerie-Inrichtingen om zich vanaf begin jaren negentig te specialiseren in harddraaimachines. Deze machines worden ingezet voor ultraprecisie draaibewerkingen in geharde werkstukken en kunnen als alternatief dienen voor cilindrisch slijpen. “We zijn al heel lang actief in het buitenland. Het is zelfs zo dat we slechts vijf tot tien procent van onze omzet uit Nederland halen. Hier in Nederland hebben wij ook een ander soort klanten dan in het buitenland. In Nederland doen we vooral zaken met toeleveringsbedrijven, terwijl het in het buitenland gaat om klanten met een eigen product. Ook het type product verschilt; in Nederland gaat het veelal om werkstukken van veel zachter materiaal”, aldus Nefkens.
Proceskennis en nauwkeurigheid
Om in binnen- en buitenland te kunnen concurreren richt Hembrug zich op de kwaliteit van de machines en hun nauwkeurigheid, gericht klantadvies en een goede service. Nefkens: “Het draait bij klanten om betrouwbaarheid. De harddraaimachine moet van goede kwaliteit zijn, waarbij de nauwkeurigheid tijdens het proces behouden blijft; zelfs na decennialang gebruik van de machine. Daarnaast is het van belang om kennis te hebben van het verspaningsproces, zodat we de klant kunnen begeleiden bij het uitzoeken van de juiste machine. Verder leveren we natuurlijk service, anders blijft het bij een eenmalige aankoop terwijl wij streven naar een langdurige relatie.” Hem- brug onderneemt al langer binnen Europa en is dus al een bekende onder de machinebouwers. Sinds 2008 richt het bedrijf zijn pijlen ook buiten Europa. “We hebben goede partners buiten Europa en op deze manier ben je minder afhankelijk van de Europese conjunctuur.”
Hard Turning Competence Center
Eén van de uitdagingen van (internationaal) ondernemen is volgens Nefkens het overtuigen van de klant. “Harddraaien kan in veel gevallen het slijpproces vervangen. Eén van de voordelen ten opzichte van dit slijpproces is vaak het vergroten van de efficiëntie. Daarnaast heb je te maken met meer flexibiliteit, hogere productiviteit en een schoner proces. Het is aan ons om de klanten kennis te laten maken met deze voordelen”, zegt Nefkens. Aangezien iedere klant weer een uniek product heeft, beschikt Hembrug over een aparte afdeling (Hard Turning Competence Center) waar klanten hun product kunnen laten testen. Ze kunnen deze producten toesturen, maar het is ook mogelijk om te komen kijken. Ook in de Verenigde Staten kunnen klanten een demonstratie krijgen. Nefkens: “We zijn sinds kort een samenwerking gestart met het Japanse bedrijf Sumitomo. Dit is een leverancier van beitels en deze worden nu gecombineerd met één van onze machines, die zij in hun democentrum hebben geplaatst.”
Combinatie van bewerkingen
Nefkens ziet al langere tijd een trend in het combineren van meerdere bewerkingen in één machine. “Zo hebben wij recentelijk een slijpspil geïntegreerd in één van onze modellen: de MikroTurnGrind 1000. Hierdoor is het voor onze klant mogelijk om draaien en slijpen te combineren, wat resulteert in een reductie van de kosten doordat er minder processtappen nodig zijn”, zegt Nefkens. Daarnaast ziet Nefkens ook de trend van slim produceren (smart manufactory), die onder andere gericht is op procesbewaking, preventief onderhoud en het centraliseren van informatie. “Bepaalde elementen hiervan hebben wij ook meegenomen in de ontwikkeling van onze harddraaimachines.” Zo biedt Hembrug ook een aantal opties aan voor geavanceerde procesbewaking. Dit betreft onder andere een geïntegreerd meetsysteem waarmee het proces van harddraaien continu in de gaten wordt gehouden en eventueel kan worden bijgestuurd.
Originele tekst: fpt-vimag.nl, 2 november 2018